czwartek, 15 maja 2014

Chleb z maszyny - Chałka

Ktoś gdzieś ostatnio mnie pytał o przepis na chałkę. To nie jest chałka klastyczna. Bo moim zdaniem klasyczna chałka powinna być zaplatana, wygniatana. A to jest wersja dla tych, co pieką w maszynie do chleba.
W związku z tym, że jest to chleb/bułka na drożdżach i jeszcze słodka - to jest puszysta i delikatna. Dodatek wiórków kokosowych bardzo mile urozmaica ten przepis.

Swoją drogą, postanowiłam troszkę przepisów na chleby z maszyny powrzucać... bo do tej pory zakładałam, że to za proste. Może i za proste, ale później jest tak, ze zrobię raz a przepis zgubię i nie mam do czego wracać. Ot tak.

A chleb z maszyny ma tę niemiłą cechę, że szybko znika - niby nie wymaga dużego nakładu pracy ale zdecydowanie za szybko się kończy... ech..



Składniki
  • 160 ml mleka
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • żółtko + łyżeczka masła
  • wiórki kokosowe
Wykonanie
Składniki umieszczamy w formie automatu według określonej kolejności.
Zaczynamy od składników „mokrych” : mleko, masło, dwa jajka. Następnie suche składniki: dodajemy sól i cukier,   przesiewamy mąkę a na koniec dodajemy suszone drożdże.

Ustawiamy program 1 (podstawowy, taki co trwa ok 3 godzin), średnie wypieczenie skórki i wagę 700 g.

Pod koniec pieczenia mieszamy żółtko z rozpuszczonym masłem i smarujemy nim chleb i czem prędzej posypujemy wiórkami.

Smacznego!
Piknik majowy

1 komentarz :

  1. Wygląda super :)

    Zapraszam do mnie!
    Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może kiedyś znajdziesz u mnie coś ciekawego :)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń