środa, 7 października 2015

Najsmaczniejszy chleb na zakwasie - z formy

O chlebie na zakwasie już u mnie było. Ale.. co i raz ktoś mnie pyta o przepis na chleb i niby podaję tamten, ale jednak są niuanse w stosunku do tego jak teraz robię i co o chlebie uważam... ;) Nadal ten sam przepis, tylko mniej na jeden raz. A cały czas jest absolutnie przepyszny !



Składniki: 

  • 1/2 szklanki zakwasu żytniego lub pszenno-żytniego
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 4 szklanki mąki żytniej
  • 4-5 szklanek wody
  • 4 łyżeczki soli
Dodatkowo:
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • płatki owsiane / siemie lniane / ziarna słonecznika - do wysypania formy
  • garść ziaren słonecznika
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • garść żurawiny
  • garść płatków owsianych
Wykonanie:
Do miski wsypać obie mąki, sól, wlać zakwas i ciepłą wodę. Wszystko wymieszać dokładnie (ale wystarczy mieszać odpowiednio dużą i wygodną łyżką, nie trzeba wyrabiać ręcznie).
Odłożyć 1/2 słoika ciasta jako zakwas na następny raz  i odstawić do zakwaszenia.
Do ciasta dodać dodatki (polecam dać chociaż jeden dodatek, ale ja najczęściej dodaję właśnie słonecznik, siemie lniane i płatki owsiane).
Blaszki wysmarować tłuszczem i wysypać płatkami owsianymi (lub siemieniem / słonecznikiem).
Ciasto przełożyć do blach i odstawić na 8-10 godzin do wyrośnięcia.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 50 min w 200st.C, po czym posmarować z wierzchu wodą i piec jeszcze 5-10 minut.
Po upieczeniu chleb wyjąć z formy i wystudzić.


Uwagi:
  • Bardzo polecam dodatki do chleba - jest ciekawszy i smaczniejszy
  • mozna też po wierzchu posypać chleb np. czarnuszką.
  • można do chleba - po odłożeniu zakwasu na następny raz - dodać miór (2 łyżki na 0,5 kg mąki)
  • można dowolnie mieszać mąki - razowe i jasne. trzeba tylko sobie odpowienio lać więcej lub mniej wody - podczas wyrabiania widać, czy mleka brakuje czy nie. 
  • Ostatnio robię tak - zaczyniam chleb wieczorem, wstawiam do piekarnika i nastawiam "skończ piec o 7 rano", piecz 60 min. Po tym czasie smaruję chleb wodą, dopiekam te 10 minut i wyjmuję. I też działa, też dobrze wyrasta - co oznacza, ze wcale nie trzeba wstawiać chleba do bardzo gorącego piekarnika. 


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz