- świeże ogórki
- korzeń chrzanu
- koper włoski
- gorczyca
- woda z solą ( 6% roztwór soli - 60gram soli na 1 litr wody)
- czosnek
Proporcje na 1 słoik "litrowy":
- Cały słok wypełniony ogórkami
- kawałek chrzanu (ok 1/3 objętości przeciętnego kciuka)
- 1-2 ząbki czosnku (1 naprawdę duży, lub 2 średnie)
- szczypta gorczycy
- średniej wielkości koper (1 łodyga z 1 kielichem - taki... o średnicy troszkę większej niż szklanka)
- woda z solą - wypełniająca resztę słoka (wychodzi ok 1 litr na 2,5 słoika)
Wykonanie:
Po pierwsze zdobyć dobre, świeże ogórki. Najlepiej "te pierwsze", co są na początku sezonu. Podobno te są najzdrowsze i najsmaczniejsze.
Następnie należy przygotować zalewę - czyli ugotować roztwór soli (1 litr wody + 1 łyżka soli). Garnek z wodą odstawić do ostudzenia.
Ogórki porządnie umyć w zimnej wodzie, osuszyć. (Ja myję, następnie wkładam do miski i po umyciu tych 10 kg, zabieram się od razu do wkładania ich do słoików).
Ogórki ułożyć w wyparzonym słoiku "na sztywno", ale tyle tylko, by później całość można było dobrze zalać wodą.
Następnie do słoików włożyć
- obrany chrzan
- obrany czosnek
- koper
- gorczycę
I całość zalać ostudzoną zalewą solną.
Gotowe słoiki zakręcić ale nie koniecznie do końca i odstawić gdzieś, gdzie nie straszne będzie "kipienie ogórków", gdyż ogórkom zdarza się, że "wykipią" podczas kiszenia. Najlepiej w kuchni. Gdzies po 3 dniach, jak już zmętnieją i zaczną zmieniać kolor, należy słoiki osuszyć i dokręcić i wynieść do piwnicy.
Można do tej piwnicy schodzić jeszcze przez kilka dni by słoiki wycierać i dopiero ustawić na półkach jak przestaną kipieć. Jak kto ma czas...
może zrobię w tym roku po raz pierwszy... w tym roku mam taki smak na ogórki kiszone, za którymi nigdy nie przepadałam, chyba że jako dodatek do. zobaczymy, na razie w poniedziałek ruszam w drogę. może po powrocie?
OdpowiedzUsuńps. dziękuję za obecność wczoraj. buziaki!
:) dobrej drogi
Usuń