środa, 6 lutego 2013

Szybkie ciasteczka francuskie z cynamonem i rodzynkami

ooo. o takie właśnie ciasteczka wczoraj zrobiłam. Ot tak. Na szybko, bo chciałam. Chodziło o to by minimalnym kosztem czasu zrobić coś smakowitego na jeden kęs ;)
Tak tak. powinnam dalej pisać wielką pochwałę dla gotowego ciasta francuskiego. - bo i taka prawda, ze to z gotowca zrobione. Kupuję rolkę- dwie ciasta i coś z nim kombinuję. 

Te ciasteczka są bajecznie proste a moim zdaniem efektowne. :) 
A robi się je tak:

Składniki:
  • gotowe ciasto francuskie w rolce
  • cynamon
  • cukier trzcinowy
  • rodzynki
  • jajko

Wykonanie:
 Piekarnik rozgrzewamy do 200st.
Rozwijamy ciasto na płasko. Cukier z cynamonem mieszamy (w miseczce jakiejś). Następnie równomiernie posypujemy nim ciasto. (Można osobno posypać cukrem i cynamonem - tylko wtedy jest to gorzej połączone).Następnie wysypujemy rodzynki.
Teraz trzeba ciasno zwinąć ciasto w rulonik (a właściwie w 2 ruloniki - równomiernie z 2 stron zwijamy ciasto do środka (jak na zdjęciu obok).
Kroimy następnie w plastry o grubości coś między 0,5 cm a 1 cm. i układamy na blasze. (polecam pergamin do pieczenia). Na koniec można posmarować ciasteczka rozbełtanym jajkiem (uzyskamy tak ładniejszy - rumiany - kolor).

Ciasteczka pieką się ok 15 min. w 200st.




  Szybkie ciasta - edycja karnawałowa Ciastka na jeden kęs - NAGRODA

2 komentarze :

  1. Pyszne i proste :) /Marek

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne ! Idealne do herbatki!
    Ja robiłem podobne ale na kruchym cieście - muszę teraz zrobić tak jak Ty na cieście francuskim :)

    OdpowiedzUsuń