Składniki:
- gotowe ciasto francuskie w rolce
- cynamon
- cukier trzcinowy
- rodzynki
- jajko
Piekarnik rozgrzewamy do 200st.
Rozwijamy ciasto na płasko. Cukier z cynamonem mieszamy (w miseczce jakiejś). Następnie równomiernie posypujemy nim ciasto. (Można osobno posypać cukrem i cynamonem - tylko wtedy jest to gorzej połączone).Następnie wysypujemy rodzynki.
Teraz trzeba ciasno zwinąć ciasto w rulonik (a właściwie w 2 ruloniki - równomiernie z 2 stron zwijamy ciasto do środka (jak na zdjęciu obok).
Kroimy następnie w plastry o grubości coś między 0,5 cm a 1 cm. i układamy na blasze. (polecam pergamin do pieczenia). Na koniec można posmarować ciasteczka rozbełtanym jajkiem (uzyskamy tak ładniejszy - rumiany - kolor).
Ciasteczka pieką się ok 15 min. w 200st.
Pyszne i proste :) /Marek
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ! Idealne do herbatki!
OdpowiedzUsuńJa robiłem podobne ale na kruchym cieście - muszę teraz zrobić tak jak Ty na cieście francuskim :)