piątek, 13 kwietnia 2012

Syrop imbirowy

...Zimno tak, że aż strach, jakże rozgrzać się...?
Ot i na to mamy ostatnio pyszny sposób - imbir do herbaty ! Poleciła mi go jakiś czas temu Zosia. (wielkie Ci dzięki!!!). przepis pochodzi z bloga Królowej Matki.
Żeby nie było zbyt pięknie - mi się troszkę zcukrował. jeszcze nie wiem dlaczego, ale popracuję nad tym. Syrop jest pyszny.

Jak się go robi?

Składniki:
  • 200ml wody
  • 150-200g cukru
  • ok 5 cm korzenia świeżego imbiru

I teraz tak. Wodę z cukrem gotujemy - na syrop.
Ja zrobiłam tak, że jak tylko sie cukier z wodą wymieszał, to wrzuciłam drobno pokrojony imbir. I następnie gotowałam ok 20 min. Bo chciałam, by po pierwsze syrop nasiąknął smakiem imbiru, a po drugie, aby syrop był gęściejszy, a nie taka woda... (nie wiem czy słusznie).
Po tym czasie, za radą Królowej zostawiłam jeszcze na 5 min w garnuszku imbir i dopiero po tym czasie odcedziłam imbir od syropu. (Normalnie przez sitko małe).
Syrop zamknęłam w słoiku.

Wyszło przepysznie (własnie piję sobie herbatkę z syropem). Słodko-cierpki smak imbiru w herbacie. No po prostu palce lizać ;-)

Potrawy rozgrzewające

8 komentarzy :

  1. Taki syrop to idealny pomysł na chłodne wieczory;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak... zdecydowanie! :) Dostałam nowe pomysły na ten syrop, będę jeszcze próbować.

      Usuń
  2. Jesteś druga osobą, ktorej się syrop cukrzy, zaczynam podejrzewać, że ja go chyba krocej gotuję, albo co? Mnie nie scukrzył się nigdy (nie zdążył ;D?), a raz stał w lodówce naprawdę dlugo... jedynie cynamonowy bardzo gęstniał, a ten nie... Moze masz prawdziwy imbir, a ja jakiś oszukany ;D...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wzięłam świeży imbir... zobaczymy, jak zjemy ten co już go zrobiłam, podejmę drugą próbę z miodem i cytryną (ktoś mi tam zachwalał) no imoże rzeczywiście krócej muszę gotować.... ? A scukrzył się od razu jak tylko wystygł.

      Usuń
  3. ja sobie lubię wkroić kilka plasterków imbiru do herbaty... rozgrzewa:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda :) Ale przyznaję, ze nie zawsze mam imbir pod ręką, a taki syrop łatwiej mi się przechowuje i szybciej do herbaty dodaje ;-)

      Usuń
  4. Dzięki wielkie, świetny przepis i do tego najprostszy na świecie. Tylko konsystencja wyszła trochę za rzadka jak dla mnie, ale w smaku jest genialny. Następnym razem zrobię od razu kilka litrów, bo szybko schodzi:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. TAk - on taki rzadki wychodzi. Bardzo się cieszę ,że smak dobry :) Smacznego!:)

      Usuń