wtorek, 29 października 2013

Muffinki ze szpinakiem


Pomysł na muffinki pojawił się już rok temu, ale teraz - z racji sezonu na szpinak, przepis powrócił. Podrzuciła mi go Ania - wielkie dzięki! Moje dzieci je uwielbiają. A. Tylko podczas dobierania składników dobrze jest wziąć wyrazisty ser żółty. 

Składniki:
  • 175g mąki
  • 1 średnia cebula
  • kilka (3-6) porwanych na kawałki liści szpinaku (świeży jest dużo smaczniejszy niż mrożony)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 jajko
  • 110 ml mleka
  • 125 g tartego sera (ostrego/wyrazistego)
Wykonanie:

Muffinki szpinakowe robi się tak samo jak wszystkie inne muffinki. Czyli:
w jednej misce mieszamy składniki suche, czyli:

  • mąkę, 
  • proszek do pieczenia
  • pieprz
  • posiekany szpinak
  • posiekaną cebulę
Zaś w drugiej "mokre":
  • jajko
  • mleko
  • tarty ser
Następnie wszystko szybko razem mieszamy (jak najkrócej) i przekładamy do foremek na muffinki, wyłożonych papierem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (190st). I pieczemy ok 20 minut. 
Muffinki niewiele wyrastają - bo przez ser są dość ciężkie. 





2 komentarze :