piątek, 12 kwietnia 2013

Nieziemsko pyszne, mocno czekoladowe ciasteczka Gaby

Wieczór. Spokojne spotkanie w przemiłym towarzystwie mojego chóru. Nic nie wskazywało na to, że wieczór ten zapamiętam na długo. . . Aż tu - przychodzi Gaba i przechadza się między nami częstując nas niebiańsko pysznymi ciasteczkami czekoladowymi. Mówię Wam - czegoś tak pysznego to od wieków nie jadłam! Nie pozostało mi nic innego jak tylko uniżenie prosić Gabę o jej przepis. Szczęśliwie podzieliła się nim ze mną. A ja dzielę się z Wami - tak pyszny przepis musi być upubliczniony!!! A oto i efekt! :)

Składniki:


  • 370g gorzkiej czekolady (czyli takiej 60% kakaa!!! zostałam ostatnio obdarowana czekoladą która chełpiła się tym, ze ma 50% kakaa i nazywali ją gorzką... brak mi słów...)
  • 60 g masła
  • 2 jaja
  • nieco powyżej pół szklanki cukru trzcinowego
  • niepełną szklankę mąki
  • 2 szczypty proszku do pieczenia
  • 2 szczypty soli
Wykonanie:
220g czekolady roztapiamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie łączymy masę z roztopioną, ostudzoną czekoladą. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na sam koniec dodajemy pokruszoną czekoladę (150g) i mieszamy. 
Gotową masę nakładamy łyżką na blachę formując ciasteczka (i tak się rozpłyną troszkę). 
Pieką się ok 8 minut w 175 stopniach, z termoobiegiem. (wyjęte z piekarnika są jeszcze miekkie - trzeba dać im czas na stwardnienie - kilka minut). 

Smacznego!

Dzień Czekolady

3 komentarze :

  1. O rany..ślinotoku można dostać na widok takich czekoladowych ciasteczek..dziękuje za udział w akcji..

    OdpowiedzUsuń
  2. :) Dzięki. Są naprawdę niesamowite. Głupio tak zachwalać niby... ale zachwalam przepis koleżanki. Ja tylko spapugowałam po niej. Totalnie po uszy wpadłam ;)

    OdpowiedzUsuń