sobota, 23 lutego 2013

Zupa groszkowa Silvy

Scenka ze spaceru.
sąsiadka: "Jaką macie dziś zupę?"
ja: "mmm... jarzynową... "
sąsiadka: "No wiem. Chyba musisz w końcu napisać sobie na czole: "U nas jest jarzynowa" - to przestanę pytać ". ;-) 
Przyznaję, że uśmiałam się.  :) 
Ale.. Ale i naszła mnie refleksja, że jednak mogę więcej i częściej kombinować z zupami - nawet jeśli mają być to zupy tylko na 1 dzień. Stąd właśnie zupa groszkowa. Przepis dostałam od Silvy  (wcześniej przekonała mnie, że naprawdę łatwo i szybko się tę zupę robi i  że jest naprawdę dobra i dzieci lubią. .. ). Prada. Podpisuję się pod tymi epitetami całą sobą :) Zupa była do zrobienia naprawdę bardzo prosta i wyszła wyśmienicie !!! 

A oto i przepis:

Składniki:
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek (ok 1 łyżki)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 2 szklanki groszku (mrożonego)
  • 1 szklanka ziemniaków (obranych i pokrojonych w kosteczkę). 
  • Przyprawy (sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, .... )
  • ew. dymka

Wykonanie:
Cebulę obieramy, kroimy w miarę drobno i podsmażamy lekko (ma być lekko zeszklona). (Aby się ładne zeszkliła dobrze jest lekko ją posolić). Ja to podsmażałam od razu w garnku docelowym - by mniej naczyń brudzić. 
Następnie do garnka wrzucamy ziemniaki i groszek i zalewamy wodą - tak by warzywa były przykryte ok 1 cm wody i gotujemy ok 20 min na małym ogniu. Jest to o tyle ważne, że gotujemy tę zupę bez przykrycia gdyż podobno groszek traci kolor pod przykryciem. Mówię "podobno" bom sama tego nie sprawdziła. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy. 
Dobrze do tego gotowania dorzucić dymkę - odda nam ona swój kolor do zupy - co wzmocni naszą zieleń :) 
Na koniec wyjmujemy dymkę i przecieramy zupę. Niestety samo przetacie zupy blenderem nie zapewnia sukcesu - trzeba jeszcze przez sitko ją przetrzeć, gdyż groszek zostawia niesympatyczną skórkę w zupie... (pocieszenie jest takie, że nie zajmuje to zbyt wiele czasu :) )

Koniec pracy. Zupa gotowa. Można podawać sote, albo ze śmietaną. Jak kto lubi może dodać ptysie lub grzaneczki. I nawet nie muszę Wam życzyć "Smacznego", bo wiem, że zupa będzie smaczna. !

ps. ja na 2 osoby dorosłe + 3 dzieci zużyłam całą torebkę groszku + ok 5 średnich ziemniaków.







Zimowa zupa krem Dania Postne

7 komentarzy :

  1. Dodaj się do akcji na Mikserze! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dopiero zauważyłam "mój" przepis:) Ja jeszcze koperku dodaję na koniec, ale muszę spróbować Twojej wersji z majerankiem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to nie od Ciebie był ten majeranek.. to nieźle.. ;) zaraz dodam i koperek!

      Usuń
  3. Zupka faktycznie smaczna, zobaczymy tylko czy Madziuni posmakuje. A dlaczego piszesz, że to zupa na jeden dzień?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się:) A na jeden dzień - tylko ze względu na ilość. Jest jej na moje potrzeby nie za dużo, a jest smaczna, wiec dzieciaki proszą o dokładki. Jeszcze nigdy mi na drugi dzień nie została.

      Usuń
    2. Niestety Madzi nie smakowała :-(

      Usuń