czwartek, 20 grudnia 2012

Masło czosnkowe na przeziębienie/na imprezę/ do chleba




Wieczór krótki, więc szybki przepis, na szybkie i pyszne masło czosnkowe. Kompletnie już zapomniałam o tym, że je kiedyś robiłam i jak bardzo i smakowało. Ktoś mi ostatnio, przy okazji smakowania chleba  mi o nim przypomniał. Niewiele myśląc, następnego dnia poprawiłam się i masło powstało. Robi się je banalnie prosto :)

Składniki

  • Masło (1 kostka)
  • czosnek (ok 1 średniej główki czosnku)
  • sól (łyżeczka? ile kto lubi)
  • ew. czosnek niedźwiedzi (łyżka może dwie)


Wykonanie:

Po pierwsze musimy wyjąć masło z lodówki i poczekać aż będzie miękkie. Inaczej jest rzeczywiście trudno i dużo z tym roboty.
Następnie obieramy czosnek i wyciśnięty przez wyciskarkę dodajemy do masła razem z solą. (lepiej na początek dać mniej soli - zawsze można dodać.. ).
Wszytko razem mieszamy. Powstaje ot taka breja:




W zasadzie już mamy gotowe masło czosnkowe. Ja proponuję jeszcze do tego dodać czosnku niedźwiedziego - i lepiej smakuje, i ładniej wygląda i ma jeszcze więcej super zdrowych składników :)

Masło przekładamy do docelowego naczynia i już można schować do lodówki. W zasadzie od razu nadaje się do jedzenia, jednak takie, które choćby noc się "przegryzie" jest znacznie lepsze.

Smacznego!


Domowy Wyrób




2 komentarze :

  1. ja raz takie masełko robiłam, ale nie wyszło za dobre niestety

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niemożliwe... a robiłaś z prawdziwego masła.. ?
      Jak robiłaś? .. A możę nie lubisz czosnku ;) żartuję. Po prostu wydaje mi się to niemożliwe, by takie masło nie wyszło...

      Usuń