Wieczór krótki, więc szybki przepis, na szybkie i pyszne masło czosnkowe. Kompletnie już zapomniałam o tym, że je kiedyś robiłam i jak bardzo i smakowało. Ktoś mi ostatnio, przy okazji smakowania chleba mi o nim przypomniał. Niewiele myśląc, następnego dnia poprawiłam się i masło powstało. Robi się je banalnie prosto :)
Składniki
- Masło (1 kostka)
- czosnek (ok 1 średniej główki czosnku)
- sól (łyżeczka? ile kto lubi)
- ew. czosnek niedźwiedzi (łyżka może dwie)
Wykonanie:
Po pierwsze musimy wyjąć masło z lodówki i poczekać aż będzie miękkie. Inaczej jest rzeczywiście trudno i dużo z tym roboty.
Następnie obieramy czosnek i wyciśnięty przez wyciskarkę dodajemy do masła razem z solą. (lepiej na początek dać mniej soli - zawsze można dodać.. ).
Wszytko razem mieszamy. Powstaje ot taka breja:
W zasadzie już mamy gotowe masło czosnkowe. Ja proponuję jeszcze do tego dodać czosnku niedźwiedziego - i lepiej smakuje, i ładniej wygląda i ma jeszcze więcej super zdrowych składników :)
Masło przekładamy do docelowego naczynia i już można schować do lodówki. W zasadzie od razu nadaje się do jedzenia, jednak takie, które choćby noc się "przegryzie" jest znacznie lepsze.
Smacznego!
ja raz takie masełko robiłam, ale nie wyszło za dobre niestety
OdpowiedzUsuńniemożliwe... a robiłaś z prawdziwego masła.. ?
UsuńJak robiłaś? .. A możę nie lubisz czosnku ;) żartuję. Po prostu wydaje mi się to niemożliwe, by takie masło nie wyszło...