środa, 7 listopada 2012

Tylko świeża lub mrożona żurawina

Uwaga uwaga!

Zapraszam do nowej akcji : Szukamy pysznych potraw z żurawiny świeżej (ew. mrożonej).


Akcja inspirowana  zeszłoroczną akcją "Wielkie święto żurawiny" - niejako jej rozszeżeniem (bo można dodawać przepisy archiwalne), z drugiej strony pewną specjalizacją - Chodzi o to by zebrać przepisy na świeżą (ew. mrożoną) żurawinę. Moim zdaniem zurawina świeża a ta suszona - to całkiem dwa inne owoce/dania/przekąski ...
Świeża, ma tę niesamowitą zaletę, że jest istną bombą witaminową. Dobrze robi na odporność, pomaga przy problemach z pęcherzem moczowym podobno również leczy wrzody żołądka i chorobę wieńcową.

Ja sama umiem ze świeżej zrobić tylko kisiel- za to jaki pyszny! Liczę na Wasze nowe przepisy. Zbieramy te najnowsze, ale i tymi już mocno odgrzebanymi nie wzgardzę :)

3 komentarze :

  1. z cyklu znalezione: http://zdrowszakuchnia.blogspot.com/2012/11/sok-z-zurawiny.html

    OdpowiedzUsuń
  2. słowo się rzekło...
    1. dżem żurawinowy: 45 dkg świeżych żurawin podlać 1/2 szklanki wody i gotować powoli do zmiękczenia i rozpadnięcia się owoców, dodać mniej więcej tyle samo cukru (raczej mniej, byle nie wykrzywiało :)i gotować dalej do zgęstnienia; dżem przełożyć do gorących wyparzonych słoików
    2. dżem żurawinowy z jabłkami: żurawinę przyrządzić jak wyżej, osobno rozgotować pół kg obranych i podzielonych na cząstki jabłek podlanych niewielką ilością wody, pod koniec dodać cukru do smaku, cały czas mieszać, żeby nie przywarło, połączyć z żurawinami; smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  3. tym razem sos do mięs, brzmi smakowicie:
    http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Cieply-sos-zurawinowy-ze-smietana

    OdpowiedzUsuń