poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Zupa jarzynowa / brokułowa

Dzisiejszy przepis jesrt "odgrzewany", inaczej mówiąc - już od dłuższego czasu czeka, by ktoś go wrzucił do książki. Wreszcie nadszedł ten dzień. Jeszcze dodać należy, że nie jest to jakieś odkrycie Ameryki. Ot po prostu dobra zupa jarzynowa/brokułowa (nie można jej chyba po prostu nazwać "brokułową", bo to byłoby chyba nadużycie...


 Składniki:

  • 2 małe cebule
  • por
  • 4 marchewki
  • 1 (lub więcej) pietruszki
  • kawałęk selera
  • 5 ziemniaków
  • 1 brokuł

 Wykonanie:
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na tłuszczu w garnku, następnie dorzucić pokrojony w talarki por.
Pozostałe warzywa obrać i pokroić w dowolne cząstki. (polecam zagonić małe rączki do pomocy). Następnie wrzucić warzywa do garnka i chwileczkę jeszcze leciutko podsmażyć (1 - 2 minuty). Następnie całość zalać wodą (może być wrzątek). Dodać przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz. Gotować na niewielkim ogniu ok pół godziny. Na 15 min. przed końcem gotowania, dodać pozostałe przyprawy.
Po ugotowaniu, z zupy wyjąć liść laurowy i ziele angielskie i całość zmiksować.

Podawać można samą zupę lub z dodatkiem grzanek lub ptysiów.

Smacznego!

Z dziećmi i dla dzieci

4 komentarze :

  1. W wykonaniu takiej ekipy to zupka naprawdę musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. hm... ale masz pomocników! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, widzę, że dzieci zajęte i zadowolone!
    A zupa?
    Jedna z moich ulubionych - takie 'sprzatanie lodówki' z resztkowych warzyw.
    :)

    Dziekuję za udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pomocników narzekać nie mogę :) tylko trzeba dobrze zmotywować ... ;)

    OdpowiedzUsuń