piątek, 8 marca 2013

Risotto z mięsem z rosołu i groszkiem


Myślę tak sobie, że nie ja jedna mam czasem problem: "Co zrobić z mięsem z rosołu???". A ostatnio tak było, że rosół gotowałam chyba 3 razy z rzędu  i jak domownicy odmówili jedzenia mięsa "sote", to zaczęłam kombinowac.
Z tych kombinacji wyszła mi bardzo smaczna zapiekanka, a właściwie - risotto.
Dzięki temu, że jest podlane lekko rosołem - jest dość mokre a nie - jak to zwykle bywa - okropnie suche.
I ma taką zaletę, że szybko się je robi.

A oto i przepis:

Składniki:
  • Mięso z rosołu (kurczak - objętościowo ok 1 podwójna pierś).
  • szklanka ryżu
  • ok 2 marchewek ugotowanych (najlepiej tych z rosołu)
  • ser żółty
  • puszka groszku konserwowego / świeżego ugotowanego.
  • ok pół szklanki rosołu (ew. wody)
  • cebula (też moze być z rosołu, ale ja brałam świeżą)

Wykonanie:
Ryż ugotować. Cebulę kroić drobno i zeszklić na patelni (z dodatkiem szczypty soli). Mięso pokroić i dorzucić do cebuli (dosłownie na chwilkę). Ugotowaną marchewkę pokroić w kwadraciki. 
Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Ilość sera zależy od preferencji stołowników. ..
I teraz tak. Wszystkie składniki (mięsko, ryż, marchewkę, groszek, cebulę oraz część sera żółtego) wymieszać. Następnie podlać rosołem (ma on za zadanie tylko lekko zwilżyc risotto). Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać resztą sera żółtego i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180st na ok 15-20 minut. 
Gotowe. 

Moża do tego zrobić jakiś sos serowo -śmietanowy, albo pomidorowy... Ale to już co kto tam lubi. Bez sosów też jest bardzo smaczne. 



Po prostu Risotto

5 komentarzy :

  1. Danie z pewnoscia ekonommicze, ale to zdecydowanie nie jest risotto! ;) Raczej ryzowa zapiekanka.
    Zapraszam do mnie do zapoznania sie z przepisem na prawdziwe risotto;)

    OdpowiedzUsuń
  2. podałabyś przepis na sos serowo-śmietankowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pamiętam, który robiłam... na szybko :
      1 cebula
      1 łyżka masła
      200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%
      1/2 łyżeczki pieprzu
      1/4 łyżeczki soli
      200 g sera żółtego

      cebule podsmażasz na maśle, dodajesz śmietanę, przyprawy, i starty żołty ser. gotujesz aż składniki się połączą, na koniec mozna zmiksowac.

      Ale nie jestem pewna, czy to z tego przepisu kozystałam. Postaram się znaleźć dobry przepis i wprowadzić jako naowy post w najbliższym tygodniu.

      Usuń