- 6 łyżek oliwy
- 2 średnie cebule
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 łyżeczka papryki (może być ostra papryka chili, ale może być też wersja łagodna)
- 4 ząbki czosnku
- 1,5 kg pomidorów
- 100 g zielonej soczewicy
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- 6 łyżek posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Po pierwsze trzeba pracowicie wszystko pokroić. tzn:
- cebulę siekamy drobno,
- marchewkę kroimy w talarki
- seler też w plasterki
- czosnek można albo drobno posiekać albo wycisnąć przez praskę
- zaś pomidory - najpierw obieramy ze skórki a dopiero później kroimy w grubą kostkę.
A teraz szczegóły wykonania zupy:
W garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy. I włożyć tam cebulę, marchewkę, seler i paprykę. Smażyć to wszystko ok 10 minut (warzywa maja sie lekko zarumienić. W połowie smażenia dodać czosnek.
Następnie dodać pomidory, soczewicę cukier puder i ok 400 ml wody. Zagotować. Następnie gotować na małym ogniu ok 35 min. (pod przykryciem) - przed wyłączeniem gazu trzeba sprawdzić, czy soczewica jest miękka - jeśli nie - gotować dłużej. Następnie dopraci solą do smaku, dodać większość natki i wlać resztę oliwy. Pozostałą natkę można posypać zupę jak już jest na talerzach stołowników (piękniejszy efekt wizualny) :)
Zupka wygląda bardzo apetycznie - narobiłaś mi smaku - teraz czuje ten wspaniały zapach pomidorowej ummm :)
OdpowiedzUsuńi o to właśnie chodzi! Smacznego!:)
UsuńNie przepadam za pomidorową, ale w takiej wersji chyba by mi posmakowała... ;)
OdpowiedzUsuń