piątek, 25 lipca 2014

Jaka marchewka jest - każdy widzi



taką informację znalazłam na fb Ogrodu botanicznego:

---------------------------------------------------


Marchew zwyczajna (Daucus carota) rodzina: baldaszkowate (Apiaceae).
Do XVII wieku, fioletowe lub białe marchwie [nie należy ich mylić z Pasternakiem zwyczajnym (Pastinaca sativa)] były powszechne. Przypuszcza się, że marchewki pomarańczowe były uprawiane przez Holendrów w hołdzie Wilhelmowi I Orańskiemu.
Wszystkie odmiany marchwi są jadalne a ich kolory zależą od zawartości karotenoidów i antocyjanów. Jest to przykład doboru sztucznego w rolnictwie.

Który kolor wybieracie? 

Źródło zdjęcia: http://i.imgur.com/OX9BkZv.jpg
Więcej informacji o marchwi:
http://www.carrotmuseum.co.uk/index.html
http://tiny.pl/qstvd
http://tiny.pl/qstv5





---------------------------------------------------------------------------


Ciekawe, prawda? 






7 komentarzy :

  1. Ciekawe. Marchewki prezentują się świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie widziałam takich kolorowych:D wyglądają świetnie i aż sie chce zrobic tęczową surówkę z marchwi. Ale ja jednak pozostanę przy tradycyjnej marchewie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe jest to, ze ponoć te białe i filletowe były normalne / tradycyjne.. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. piękne! mnie jakoś najbardziej fascynują te fioletowe :).

    OdpowiedzUsuń
  5. witam chce zaprosić was na analizę kolorystyczna online naprawdę niedrogo więcej szegołow u mnie na http://sposobnawszystkoo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń