sobota, 19 października 2013

Złociste placki dyniowo-ziemniaczane



Październik to niewątpliwie dla mnie hasło DYNIA DYNIA DYNIA. Ciekawe, ze jeszcze 5 lat temu nie wiedziałam jak dynia smakuje... ;) Widać czasem tak musi być.
Dzisiejsze placki są ewidentnie efektem naszych wczorajszych rozmów z Kasią. Takiego smaka mi narobiła na placki dyniowe, że musiałam znaleźć jakiś przepis i coś nowego zrobić. Jeśli chodzi o inspirację to tym razem jest to inspiracja, a nie zebrany przepis. Bo popatrzyłam też na inne wpisy i w końcu wyszło co wyszło.
Moim zdaniem te placki są pyszne. Zadziwił mnie ich smak. Ale nie wiem dlaczego - to chyba, przez tę lekko słodką dynię "orzechową". (Bo tej tym razem użyłam). Dobrze tym plackom robi również to, ze nie są z masy-paciajki tylko z utartych warzyw.
Coś zepsułam niestety ze zdjęciami i są jakieś... No nie wiem. ...
Tak czy inaczej, zaległości mam ogromne, wpisów jeszcze bardzo dużo, będę starała się powoli nadganiać.



Składniki:

  • 0,5 kg dyni
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 jajka
  • ok 3 łyżek mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • ew. olej do smażenia
Wykonanie:

Cebulę, dynię i ziemniaki ucieramy na średniej tarce (takiej jak tarka do sera, o dziurkach średnicy +/- 3 mm, choć oczywiście można na większej). 
Do utartej masy dodajemy posiekany/wyciśnięty czosnek, jajka, przyprawy, natkę i mąkę. Wszystko razem dobrze mieszamy. Ma powstać taka dość gęsta pulpa. 
Następnie łyżką nakładamy na rozgrzaną patelnię (ja tam smażyłam na oleju - dzięki temu były ładniejsze... Ale można i na teflonie po prostu smażyć, też będzie dobre). Smażymy chwilkę  z obu stron. 
Podawać można same lub np. ze śmietaną - wedle gustu. 

Prawda, że proste? I szybkie. NIe trzeba wcześniej gotować/piec warzyw. To zdecydowanie usprawnia przygotowanie szybkiego obiadu.




9 komentarzy :

  1. :) Miałam podobnie. Znałam tylko dynię w occie, której nie cierpiałam. A teraz robię mnóstwo różnych rzeczy :) Te placuszki też muszę zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O przepisu na dobrą dynię w occie też bym wzięla...

      Usuń
    2. Przepisu jeszcze nie mam, ale zrobiłam dziś Twoje placuszki! Tylko bez gałki muszkatołowej. Ale SĄ GENIALNEEE! :D Rewelacja, naprawdę! Już nie mogliśmy, a dalej żarliśmy ;) Baaardzo Ci dziękuję za ten przepis :D :*

      Usuń
    3. Ale ekstra! Bardzo się cieszę :):)

      Usuń
  2. Pierwsza dynia w tym roku pojawiła sie u nas wczoraj i co będę dziś z niej robić? ;) Juz mi ślinka cieknie na myśl o Twoich placuszkach :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O! dzięki Ci! Już o nich zapomniałam. Też musze zrobić! na bank! Dynia czeka w kuchni :)

      Usuń
    2. :D polecam, się, często do nich wracałam i teraz tez były pierwszą rzeczą o jakiej pomyślałam, w związku z dynią :D

      Usuń