poniedziałek, 30 stycznia 2012

Ciasto cytrynowe


 Ciasto to zaczerpnęłam z fantastycznej książki pani Rubinstein "Kuchnia Neli".

Osobliwość tego ciasta polega na tym, że po upieczeniu jego powierzchnię "dziurkuje" się, a owe otworki napełnia się syropem cytrynowym. W rezultacie każdyplasterek nie tylko jest ozdobiony charakterystycznym wzorem, ale łączyw sobie dwie konsystencje ciasta.


Ciasto:

  • 7 łyżek stołowych rozmiękczonego masła
  • 170g cukru - czyli 1 szklanka minus 2 łyżki 
  • 170g mąki -  czyli 1 i 1/4 szklanki
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki utartej skórki z cytryny
  • 2 jajka
  • szczypta soli


SYROP:

  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta


Ciasto jest dla leniwych dobre, bo można pomóc sobie mikserem. Ja zrobiłam tak:

Rozpuszczone masło (inaczej nie umiem określić tych łyżek masła..), cukier, mąkę, proszek, mleko skórkę, jajka i sól wymieszałam mikserem. Masę przelałam do uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia blachy.

Ciasto się piecze w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok 45min . (Patyczek, którym nakłuliśmy ciasto, ma być zupełnie suchy).

Upieczone ciasto wyjmuje się z piekarnika i odstawia na 15 min by przestygło.

Tę przerwę najlepiej wykorzystać na przygotowanie syropu: Na małym ogniu zagotować cukier i sok z cytryny, aż nabiorą konsystencji niezbyt gęstego syropu.

Dalej, trzeba szpikulcem lub śrubokrętem nakłuć w kilku miejscach ciasto do 2/3 jego wysokośći. Otworki napełnić po brzegi syropem. Ciasto zostawić w temperaturze pokojowej, aż całkiem wystygnie. Posypać cukrem pudrem.

2 komentarze :

  1. Dobre :). Acha, i doceniam możliwość użycia śrubokręta :D.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czy to znaczy, żeś je zrobił ?:) śrubokręt wygrywa, a co! lepszy od patyczka - bo patyczek za cienki...

      Usuń