piątek, 10 stycznia 2014

Pomidorowa zupa-krem, wersja włoska



Kupiliśmy sobie Gorgonzolę. I troszkę jej w lodówce zostało. Co by tu z nią ciekawego zrobić ? Czas świąteczny, jeszcze troszkę sił w domu jest i czasu też. No a obiady jeść trzeba. I zupy też. Więc więc więc... To co si urodziło - to pomidorowa zupa krem na nutę włoską. Zainpirowana tym przepisem ugotowałam swoją wersję zupy. A dodatek gorgonzoli doprawdy dobrze jej zrobił.

Składniki:
  • ok 1 litra przecieru pomidorowego (albo troszkę więcej). 
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule średnie
  • 2 marchewki
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 2 kopiaste łyżka mąki
  • ok 2 l wywaru z warzyw
  • 1 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka gałązek świeżego majeranku lub odrobina suszonego do podania
  • do podania gorgonzola lub śmietana
Wykonanie:
Cebule obrać, drobno pokroić, zeszklić na maśle. 
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Seler drobno pokroić. 
Marchewkę i seler dorzucić do zeszklonej cebuli i chwilkę podsmażyć (10 min?). Zasypać mąką i jeszcze chwilkę smażyć.
Wywar zagotować z przecierem pomidorowym. Połączyć warzywa z wywarem i gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Doprawić solą, pieprzem, ...
Na koniec wszystko porządnie zmiksować.


Podawać z gorgonzolą lub innym wyrazistym w smaku serem. Można oczywiście też ze śmietaną.

Bon appetit!









3 komentarze :

  1. Uwielbiam do tego grzanki i jestem w siódmym niebie :)
    Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wyslalam wiadomosc uzywajac adresu maila z bloga, wiadomosc zostala odrzucona. Czy mozesz wejsc na portal zmiksowani i odpowiedziec w jaki sposob przeslac ci australijskie przepisy, o ktorych rozmawialasmy

      Usuń