Składniki: (forma ok 30x40cm)
- 4 jajka
- 1 szkl cukru (zwykłego) + 2-3 łyżki stołowe do posypania
- 3/4 szkl śmietany
- 3/4 szkl oleju
- 3 szkl mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok 0,5kg rabarbaru
Wykonanie:
Najpierw przygotowujemy rabrabar. Obieramy i kroimy na krótkie kawałki (raz jak zrobiłam za długie, to się później źle ciasto kroiło).
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier (szklankę). Następnie dodajemy odłożone wcześniej żółtka. Odkładamy mikser - resztę składników dodajemy już delikatnie mieszając łyżką w misce. Dodajemy śmietanę, olej (dolewając go spokojnym strumieniem) i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia się składników (czyli krótko!).
Masę przekładamy do formy, wyrównujemy. Następnie na cieście układamy rabarbar i posypujemy całość 2-3 łyżkami cukru.
Pieczemy ok 50 minut w 180st. Po ustaleniu za pomocą patyczka, że ciasto jest dobrze upieczone (wkłuty patyk w ciasto ma być suchy) - zostawiamy jeszcze na 5 minut ciasto w otwartym piekarniku - by nie doznało takiego szoku termicznego. Nie wiem czy to naprawdę potrzebne - ale tak opowiadał przepis a ja nie odważyłam się zaryzykować... przyznaję.
Gotowe,przynajmniej lekko przestudzone ciasto posypujemy lekko cukrem pudrem.
Smakowite ciacho, ładnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPychota, uwielbiam ciasta z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze życzenia :)
uwielbiam rabarbar :) mój mężczyzna też robi rabarbarowe ciasto, ale jakoś z innego przepisu, nie pamiętam dokładnie... choć to też musi być pysznościowe, w końcu to rabarbar :D:D moim zdaniem w niczym nie ustępuje tiramisu! a w tym konkursie na fit przepisy (https://www.facebook.com/mojanowafigura/app_357466927710122) jeszcze nic z rabarbarem nie ma, więc moja droga masz pole do popisu :}
OdpowiedzUsuń