Najczęściej zupę ogórkową robię właśnie tak jak moja mama:
Najpierw robię Podstawową zupę jarzynową a drugiego dnia dodaję ogórki. Czyli to będzie tak:
Składniki:
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 pietruszka
- 1 pałki selera naciowego
- 1/2 pora
- 1 średnia cebula
- 4 ogórki kiszone + sok z ogórków (do smaku)
- ew. czosnek
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka pieprzu
- łyżeczkę soli
- szczyptę estragonu
- szczyptę majeranku
- szczyptę lubczyka
- szczyptę oregano
Wykonanie:
Wszystkie warzywa (oprócz ogórków) kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z wodą. Solimy, dodajemy liść, ziele, pieprz. (reszta przypraw ponoć woli być dodana na koniec gotowania).
Gotujemy pod przykryciem ok 30 min. Na sam koniec gotowania (np po 25 minutach do zupy dodajemy starte na tarce ogórki kiszone i dolewamy troszkę soku z ogórków. Jak dużo dodać soku i ogórków - pozostaje kwestią gustu oraz jest ściśle zależne od tego jak kwaśne ogórki mamy. .. Ja lubię wyrazistą w smaku zupę - więc zawsze dodaję o 1 więcej ;) . W tym czasie też dodajemy resztę przypraw. Teraz zupa ma się zagotować i ok 5- 10 min pogotować na wolnym ogniu.
Zupa gotowa. Na koniec polecam do każdego talerza dodać troszkę natki lub koperku. (co kto woli:) )