Składniki:
- 0,5 kg mąki orkiszowej
- 350 ml wody ciepłej
- 2 łyżeczki soli
- 25 dkg drożdzy
- 1 łyżeczka cukru
- ziarna do środka i do posypania (u mnie sezam, słonecznik)
Wykonanie:
W osobnym naczyniu wymieszać drożdże z cukrem, leciutko przysypać mąką i odstawić aż troszkę urosną.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wodę i rozpuszczone drożdże (pod pływem cukru zmienią stan skupienia na płynny). Na koniec dosypać garść ulubionych ziaren :) Konsystencja ciasta jest dość płynna spokojnie można wymieszać wszystko łyżką.
Ciasto w misce odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Po tym czasie wyrobić je (ręką) porządnie. Przełożyć do blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej ziarnami (lub płatkami owsianymi). Odstawić do wyrośnięcia jeszcze na 10 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220st.
Piec najpierw 10 min w 220st, następnie zmniejszyć grzanie na 200st i piec ok 25 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i lekko przestudzić. można jeszcze na kilka chwil zostawić chleb w środku. Można też wyjąć go z blaszki, by ciut doszedł - by skórka nie tylko na wierzchu była twarda.
Studzić najlepiej na kratce.
Smacznego :)
widzę, że się udał :)
OdpowiedzUsuńZ tymi drożdżami to chyba pomyłka-25 dkg ?może 25 g?
OdpowiedzUsuń