Składniki:
Ciasto:
- 0,5 kg mąki
- 14g drożdży (1,5 łyżeczki / 7 g suchych drożdży)
- szczypta soli
- 1 jajko
- 250 ml mleka
- 1/4 szkl. roztopionego masła
- 1/2 szkl. cukru
- cukier waniliowy
Jagody:
- ok 400g jagód
- 1 łyżka (kopiasta) mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
Wykonanie:
Ciasto zagnieść - jak drożdżowe. Można najpierw lekko wymieszać mąkę, sól, ciepłe mleko, drożdże i jajko, a dopiero później dodać pozostałe składniki. (Uwaga, jak masz świeże drożdże, trzeba pamiętac o przygotowaniu rozczynu - wymieszać w małej ilości mleka drożdże i dopiero taką miksturę dolać do mąki).
Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
Jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Gdy ciasto wyroścnie, rozwałkować na grubość ok 1 cm a następnie wycinać kółka np. szklanką o dużej średnicy (zależy jakiej wielkości jagodzianki chcemy uzyskać).
Piec ok 15 minut w 200st. (czas pieczenia zależy od wielkości jagodzianek)
Zjadłoby sie.. Bo wyglądają cudownie. W tym roku jeszcze nie próbowałam..A sezon się kończy :/
OdpowiedzUsuńNo fakt, ze nie jest to pełnia sezonu, ale jeszcze są. Idź z rana pozbieraj / lub przejdź sie na targ - coś się znaleźć musi!
UsuńJagodzianki, to chyba najbardziej charakterystyczny smak lata!
OdpowiedzUsuńWygladaja pysznie!
:)
Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl