wtorek, 6 maja 2014

Pudding jaglany - nasza ulubiona wersja

O Puddingu już pisałam tu. Od czasu, gdy zrobiłam taki pierwszy pudding, minęło wiele śniadań. Próbowaliśmy z dziećmi dojść do tego, który ze smaków pasuje nam najbardziej.
Na dziś dzień, doszliśmy do takiej wersji, która nam wszytkim smakuje. Jest nawet czasem bardziej pożądany niż kasza manna! ;)

Składniki (dla 4 osób):

  • (mała) szklanka kaszy jaglanej
  • 2 (małe) szklanki wody
  • 2 (małe) szklanki mleka
  • szczypta cynamonu
  • szczypta imbiru
  • szczypta kardamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1duża łyżka miodu ("z górką")
  • syrop klonowy do polania
Wykonanie:
Kaszę lekko podprażyć w garnku (o grubym dnie), następnie zalać wrzątkiem (tylko tyle by całą kaszę schowac w wodzie). Wodę odlać, kaszę opłukać. Wstawić garnek na ogień, zalać wrzątkiem i dolać mleko. 
Do tego dodać wszystkie przyprawy i miód. Zamieszać (by miód się rozpuścił). Doprowadzić do wrzenia i na maleńkim ogniu gotowac ok 15 minut (nie trzeba już mieszać). Po zagotowaniu dać kaszy jeszcze przez co najmniej kwadrans na naciąganie. w tym momencie dobrze sprawdzić, czy w garnku jeszcze jest woda/mleko - bo jesli nie ma, to stanie 15 minutowe już nic kaszy nie da i trzeba wody lub mleka troszkę dolać - kasza powinna stać w płynie - by móc nim jeszcze nasiąkać.
Po tym czasie kaszę zmielić blenderem. 
Podawać samo lub z dodatkowym słodkim dodatkiem - u nas prym wiedzie syrop klonowy.

Jak nie mamy miodu albo syropu, to dosładzamy kaszę czym się da. Ale są tacy, co i bez słodkich dodatków ją jadają. A danie jest niewątpliwie bardzo bardzo zdrowe. Polecamy rodzinnie na przeziębienia i katary.


Jadłospis dla Mam

2 komentarze :

  1. uwielbiam jaglankę :) w takiej wersji najlepsza!

    OdpowiedzUsuń
  2. no.. to jest rzeczywiście smaczne i to jest najśmieszniejsze. Jednak dodatek mleka do jaglanki, mocno zmienia jej charakter

    OdpowiedzUsuń